În duminica de 24 aprilie 2016, la Chișinău a avut loc o acțiune de protest, organizată de Platforma „Demnitate și Adevăr”. Liderii acesteia au chemat oamenii în stradă pentru a cere desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate în aceeași zi cu scrutinul prezidențial din 30 octombrie a.c.. Manifestația a început în Piața Marii Adunări Naționale, după care protestatarii au înconjurat clădirea Guvernului. Ulterior, ei au mers în marș la domiciliul democratului Vlad Plahotniuc, de pe str. Bulgară și la sediul Companiei GBC, care aparține acestuia, de pe bd. Cantemir. În ambele locuri între manifestanți și polițiștii care formau cordoane de protecție au avut loc ciocniri,
sursa
Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN) au declarat pe 25 aprilie 2016, la o conferinţă de presă, că dacă până acum se afirma că Moldova este un stat captiv, lucru menţionat chiar şi de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după manifestaţia de duminică se consideră că moldovenii trăiesc într-un stat poliţienesc, cu toate instituţiile statului acaparate.
„Noi trăim deja într-un stat poliţienesc. Nu putem neglija faptul că duminică au fost încălcate flagrant două drepturi fundamentale ale cetăţenilor: dreptul la libera circulaţie şi dreptul la protest”, a afirmat membrul Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.
Potrivit organizatorilor protestului, ceea ce s-a declarat la mass media condusă oficial şi din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc este ridicol. În plus, chiar pe un video prezentat de PublikaTV se vede clar cum tânărul reţinut pentru că a aruncat cu pietre, le spunea poliţiştilor să nu-l lovească pentru că este de-al lor.
„Purtătoarea de cuvânt a departamentului cu destinaţie specială declară franc în emisie că protestatarii au folosit gazul paralizant. Există imagini foarte clare cum un poliţist din cordonul respectiv a declanşat sprayul. De ce minte această poliţie condusă de nişte criminali. Jizdan (ministrul de Interne – n.r.), Pînzari (şeful Inspectoratului General de Poliţie – n.r.), Cavcaliuc (şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei – n.r.) sunt nişte criminali. Ei sunt în slujba lui Plahotniuc. Este inadmisibil”, a declarat membrul CMAN, Vasile Năstase.
Totodată, Năstase a ţinut să precizeze că sprayul despre care chiar ministrul de Interne a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă că ar fi fost lacrimogen, era de fapt „spray paralizant care este interzis în toată lumea”.
O mare parte ditre cei care au suferit de pe urma acelui spray paralizant au fost jurnaliştii care stau practic între poliţişti şi protestatari, un cameraman de la postul Jurnal TV, care îl filma chiar pe cel care a declanşat gazul, a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportat cu ambulanţa la Spitalul de Urgenţă din Capitală.
„De ce a fost nevoie să fie folosit, doar e un loc public. Acest individ care a declanşat sprayul este angajatul poliţiei. De fapt, există foarte multe voci care spun că indivizii care stăteau în acel cordon nu reprezentau poliţia, fiind deghizaţii paramilitari ai lui Plahotniuc”, a adăugat Năstase.
O altă observaţie a organizatorilor a fost faptul că în timpul protestului de duminică poliţia a fost prezentă în număr mult mai mare la proprietăţile lui Plahotniuc, chiar şi 20 de rânduri pe str. Bulgară. „În Guvern putea să intre duminică oricine ar fi dorit, iar dincoace (pe str. Bulgară şi la GBC – n.r.) cu Kalaşnikov, mitraliere, arme automate etc. Nu este vorba de un stat poliţienesc, ci de o huntă veritabilă care a fost instaurată în RM”, a menţionat Vasile Năstase.
Andrei Năstase despre 24 aprilie 2016: Gaz paralizant şi Kalaşnikov
Post a Comment