Pe 20 ianuarie 2016, pe întuneric, Pavel Filip devenea prim ministru dintr-o majoritate parlamentară cumpărată. De atunci, țara noastră nu a ieșit din întuneric. Dar nici o noapte nu durează la nesfârșit și bezna e cea mai apăsătoare anume spre dimineață, înainte de răsăritul soarelui.
Domnule Filip, vă acuz. Sunteți un trădător de țară. Ați lobat deschis decizii contrare interesului național. În această investigație avem și proba. Totul e până la un timp. O să scoatem țara din întuneric și o să vă pedepsim.
Nu scăpați nici unul.
Codul Penal, Articolul 337. Trădarea de Patrie
(1) Trădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova,
se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.
Între timp, sunteți obligați să dați o explicație. Nu fugiți de presă. Unui om ca matale îi este greu să înțeleagă că oameni au luptat pentru a păstra integritatea acestei țări. Prin 1992. Cam când vă începeați ”activitatea profesională” la Bucuria.
De dragul afacerii Metalferos, scuipați pe acești oameni și pe noi, restul.
De dragul afacerii Metalferos, scuipați pe acești oameni și pe noi, restul.
RISE: Cum Pavel Filip l-a rugat pe Poroșenko să scoată de sub sancțiunile ucrainene o uzină din Transnistria (DOC)
Premierul Pavel Filip și-a folosit influența pentru a ajuta uzina metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei, impuse în mai 2018 la pachet cu alte peste 700 de entităţi conectate la Moscova. RISE Moldova, în colaborare cu o echipă de investigație din Ucraina, a descoperit o scrisoare, semnată de Filip, în care acesta cere de la administrația de la Kiev nu doar să anuleze embargoul impus uzinei separatiste, ci și să înceteze orice investigații în legătură cu aceasta. Curios este și faptul că în perioada sancțiunilor, uzina de la Rîbnița continua să primească metal ucrainean prin intermediul unei firme cu sediul la Chișinău.
Uzina Metalurgică de la Rîbnița se află pe teritoriul controlat, de jure, de autoritățile moldovenești, însă de facto este controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Aceasta nu achită nici un ban în bugetul R. Moldova din impozite și nici nu plătește taxe vamale.
În schimb aceasta varsă impozite în bugetul autoproclamatei republici. În 2018, timp de nouă luni, uzina a livrat în bugetul rmn peste 7 milioane de dolari. Mai mult a vărsa în hazna doar Sheriff.
În martie 2018, uzina a primit embargo din partea administrației lui Poroșenko pe un termen de trei ani. Sancțiunile au vizat blocarea activelor, limitarea operațiunilor de vânzare-cumpărare și altele. Uzina metalurgică a fost unica, de altfel, firmă moldovenească asupra căreia au fost impuse sancțiuni.
Deși motivele sancțiunilor sunt secretizate, jurnaliștii au reușit să afle că uzina de la Rîbnița era destinația în care ajungeau deșeurile metalice din regiunile ucrainene aflate în conflictul armat și controlate de forțele separatiste.
La un an distanță, cu câteva zile înainte de alegerile din Ucraina, uzina de la Rîbnița e exclusă din lista celor sancționați. În locul ei apare compania din Chișinău „Novastal prim”. Anume spre această firmă, pe hârtie, ajungeau la reciclare toate deșeurile metalice din Ucraina în perioada în care uzina de la Rîbnița era sub sancțiuni.
Jurnaliștii nu au găsit însă niciun depozit pe adresa companiei. Coincidență sau nu, însă în aceeași clădire din sectorul Botanica își are adresa oficiul PDM. Astfel, în aceeași clădire ajung să aibă adresa cei mai mari importatori de deșeuri metalurgice din Ucraina și partidul de la guvernare.
Jurnaliștii nu au putut afla de ce în locul uzinei de la Rîbnița brusc au apărut sancțiuni contra Novastal Prim. În schimb, în posesia lor a intrat un document semnat de premierul Pavel Filip în adresa administrației de la Kiev.
El a solicitat excluderea Uzinei „din lista entităţilor supuse sancţiunilor”, susţinând că aceasta s-ar afla într-o situaţie critică. El a cerut și reducerea de două ori a taxelor de export aplicate acestei întreprinderi, susţinând că ele ar fi o barieră administrativă. În plus a cerut încetarea investigaţiei antidumping faţă de Uzină, ca fiind nefondată şi suspendarea regimului individual de licențiere până la decizia finală a instanței de judecată.
La doar 10 zile de la expedierea scrisorii premierului Filip, autorităţile de la Kiev au exclus Uzina Metalurgică din lista entităţilor supuse sancţiunilor.
Întrebat dacă a semnat o asemenea scrisoare, Pavel Filip a fugit de presă. „O să vorbim altă dată”, a spus scurt acesta.
Ukraine lifts sanctions from metallurgy plant in Transnistria at request of Moldovan Prime Minister
Moldovan Prime Minister Pavel Filip was instrumental in having the Ukrainian sanctions lifted from the Moldovan Metallurgy Plant (MMP) in Transnistria, according to an investigation by RISE Moldova and the Ukrainian TV program “Schemes”.
In May 2018, Ukrainian President Petro Poroshenko signed a decree imposing sanctions on 756 companies (primarily companies with Russian capital), including the MMP in Transnistria. The sanction restrictions included the freezing of assets, restriction of trade operations and a ban on withdrawing capital from Ukraine.
The MMP continued to receive Ukrainian scrap metal while under the sanctions, but not directly, instead going through the company Novastal Prim. This company has its offices at the same building as the Democratic Party of Moldova, which is chaired by Vladimir Plahotniuc.
At the start of March this year, Prime Minister Filip sent Poroshenko a letter asking him to lift the sanctions on the MMP. He described a “critical situation developing at the MMP in Rybnitsa, one of the largest metal producers in the Republic of Moldova”.
The letter quickly passed through all the legal authorities in Ukraine, and on 19 March, Poroshenko signed a decree to have the MMP removed from the Transnistrian sanctions list.
Post a Comment